Zelf drank stoken!

drankstoken.nl - drank stokenHet is de droom van elke man: je eigen drank stoken. Wanneer je een eigen voorraad hebt hoef je niet langer naar de Gall en Gall of langs Albert Heijn, je maakt het levenswater gewoon zelf! Je eigen drank stoken is eigenlijk best eenvoudig en daarom is het ook leuk om te doen. Je hebt maar een paar onderdelen nodig!

  • Ketel
  • Brander
  • Koeler
  • Helm
  • Tuinslang

Je eigen drank stoken doe je in een ketel. Deze is in de meeste gevallen gemaakt van koper, omdat een koperen ketel bepaalde zwavelhoudende stoffen uit de alcohol haalt. Deze stoffen hebben een sterke invloed op de smaak, je wilt ze daarom niet in de drank terugvinden! In moderne brouwerijen worden tegenwoordig roestvrijstalen ketels gebruikt met een koperen binnenkant, omdat koper de afgelopen jaren sterk in prijs is gestegen. De kwaliteit van de ketel heeft een grote invloed op het eindproduct. Het is daarom belangrijk om te investeren in de ketel, je hebt niks aan de alcohol als je deze uiteindelijk niet kunt drinken! Je kunt natuurlijk zelf bepalen hoe groot je de ketel wilt hebben. Om zelf drank te stoken heb je geen grote ketel nodig: met 5 liter zit je meestal wel goed. Drank stoken is een vrij tijdrovend karwei en daarom wil je dit niet te vaak doen. In sommige gevallen is het daarom verstandig om een grotere ketel aan te schaffen, zodat je direct een flinke hoeveelheid alcohol kunt produceren. De vorm van de ketel bepaalt hoe de alcohol verdampt en hoeveel water in het eindproduct terecht komt. Met een goede ketel haal je bij een eerste stook al een percentage van ongeveer 35%! Heb je pech, dan zit dit percentage een heel stuk lager. In sommige gevallen komt het stooksel uit op slechts 15%. Je zult het product dan opnieuw moeten stoken om een sterker percentage te krijgen, wat weer meer tijd kost. Bezuinig dus niet op de ketel, kies voor kwaliteit!

Drank stoken; brander en koeler

Om de drank die je wilt destilleren te verwarmen gebruik je natuurlijk een brander. Het is gunstig wanneer deze brander verschillende standen heeft, zodat je deze goed kunt afstellen op een specifieke temperatuur. Je wilt controle hebben over het proces, je wilt een drank stoken die ook nog een beetje te drinken is. Het is belangrijk om een brander uit te kiezen waar de ketel goed op past, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Je verwarmt de alcohol tot een hoge temperatuur, je wilt dus niet dat de ketel plotseling van de brander afvalt. Ook is het belangrijk om te realiseren dat alcohol met een bepaald percentage brandbaar is. Zorg daarom dat je een brander aanschaft die niet werkt op gas, maar op elektriciteit. Een gasbrander kan, in het ergste geval, de alcohol in de ketel doen ontbranden. Dit kan een levensgevaarlijke situatie veroorzaken. Drank stoken is leuk, maar het moet wel veilig gebeuren! Een ander belangrijk onderdeel is de koeler. In de koeler loopt de verdampte alcohol langzaam weer naar beneden. De koeler heeft vaak een spiraalvorm en in de meeste gevallen koelt men met water. De alcohol valt weer naar beneden en komt vervolgens terecht in een bakje dat je daarvoor hebt neergezet. De grootte van de spiraal bepaalt hoe sterk het destillaat gekoeld wordt en dus hoe snel het bakje volloopt. Het is niet altijd het best om snel te koelen, in de meeste gevallen wil je het bakje langzaam laten vollopen. Wanneer je begint met drank stoken dan zul je merken dat de eerste druppels niet erg lekker zijn. Je wilt dit daarom niet opvangen of mengen met de lekkere drank. De koeler kun je eenvoudig vullen met een tuinslang. Laat aan de onderkant water in de koeler stromen en zorg dat dit water aan de bovenkant weer uit de koeler loopt. Tot slot de helm, een belangrijk onderdeel bij het drank stoken. Door de helm worden de koeler en de brander met elkaar verbonden. De aansluiting kan worden gemaakt met een schroef, maar in de meeste gevallen is dit niet heel praktisch. De onderdelen kunnen ook aan elkaar getaped worden.

Aan de slag!

Wil je zelf drank stoken? Ga dan naar drankstoken.nl. Op deze site vind je een groot assortiment aan ketels en accessoires, zodat je gelijk kunt beginnen met drank stoken. Er zijn grote verschillen in prijs. Dit is net al even kort uitgelegd. Een grotere ketel van betere kwaliteit kost al gauw veel meer geld. Het voordeel hiervan is wel dat je een lekkere drank kunt maken die mensen graag willen drinken. Bovendien kun je in een grote ketel meer produceren en houd je dus aan het eind van de rit meer flessen over. Voordat je begint met drank stoken is het belangrijk om even stil te staan bij de Nederlandse wet. In principe mag je in Nederland alcohol tot ongeveer 15% produceren. Wanneer je echter hulpmiddelen nodig hebt, dan heb je een vergunning nodig. Deze vergunning kun je aanvragen bij de douane. Wanneer je toch produceert zonder een geldige vergunning, dan kan hier een flinke boete op staan. Zorg dus dat je de wet trouw naleeft wanneer je besluit om je eigen drank te stoken! Stuf snel naar drankstoken.nl en bekijk het volledige assortiment. Binnen mum van tijd heb je dan een leuke set in huis waar je direct mee aan de slag kunt!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn